Home > Partners > Voetbalclub en/of KNVB > Ajax Fair Play workshop
Interventies
Ajax Fair Play workshop
De Fair Play workshop is een lesprogramma voor jongeren dat gebruikmaakt van interactie, beleving en uitdaging. Het programma koppelt de belangrijkste waarden van de club aan maatschappelijke thema’s, zoals diversiteit, discriminatie, goed burgerschap en racisme.
Doelgroep
Leerlingen in het voortgezet onderwijs van 13-16 jaar.
Doel
Ajax wil zijn voorbeeldfunctie inzetten om jongeren in Amsterdam bewust te maken van thema’s, zoals discriminatie en racisme. Deelnemers leren welke normen en waarden de club Ajax belangrijk vindt, met als belangrijkste doel ‘in gesprek gaan met elkaar en nastreven dat binnen en buiten het veld respectvol met elkaar wordt omgaan’.
Werkwijze
Ajax Fair Play workshop bestaat uit een workshop in het supportershome, een rondleiding door het stadion die in het teken staat van respect en maatschappelijke verantwoordelijkheid en een voetbalclinic op het trainingsveld naast de Johan Cruijff ArenA. Naast de workshop is er een lesprogramma ontwikkeld dat door de docenten op school gegeven kan worden. Zo kan de kennis, die de jongeren hebben opgedaan, ook op school worden toegepast.
De scholen worden geselecteerd in samenwerking met de gemeente Amsterdam. Het betreft vaak scholen uit aandachtsgebieden, multiculturele scholen met een grote diversiteit en/of scholen vanuit het praktijkonderwijs.
Centraal in de aanpak van de workshops en het lesprogramma staat het gedachtegoed van Ajax. In het lesprogramma wordt via de kernwaarden van Ajax verbinding gemaakt met thema’s als vooroordelen, discriminatie, antisemitisme, conflictsituaties en moslimdiscriminatie. Uitgangspunt is dat door de aantrekkingskracht en uitstraling van Ajax, jongeren beter kunnen worden aangesproken op ongewenst gedrag.
Organisatie
Ajax en de gemeente Amsterdam
Meer informatie
Onze bijdrage
Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal
Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.