Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Ajax staat op tegen haatberichten sociale media

Ajax is dit weekend in actie gekomen tegen haatberichten via sociale media. De spelers en speelsters van Ajax speelden zaterdag met drie witte stippen op hun rug, in plaats van hun naam. De stippen staan symbool voor stilte, maar vormen ook het menu-icoon waarop je klikt om haatberichten op sociale media te rapporteren.

Elke maand ontvangen spelers en speelsters van de club meer dan vijftienhonderd nare reacties op de digitale platformen. De club is er klaar mee en deed de afgelopen periode onderzoek naar social hate, een groeiende trend die miljoenen mensen online raakt. Niet alleen spelers en speelsters van Ajax, maar overal in de maatschappij.

Zwijgende meerderheid

Ajax richt zich met de actie niet direct op degenen die de berichten plaatsen, maar vooral op gebruikers die zich er ook aan storen. En dat is de overgrote zwijgende meerderheid. Onderzoek toont aan dat 82 procent van de Nederlanders zich stoort aan het zien van haatberichten of -reacties op sociale media. Denk dan aan bedreigingen, discriminatie, intimidatie en andere vormen van agressie.Slechts een kwart van de ondervraagden geeft aan melding te maken.

Met de actie #SilenceSocialHate wil Ajax een gesprek starten over de impact van dit soort berichten en hoe ze bestreden kunnen worden.

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

Ajax shirt

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen