Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

‘Algeheel stadionverbod voor uitfans geen houdbare oplossing’

Een algeheel stadionverbod voor uitfans, als reactie op supportersgeweld, is op de lange termijn geen houdbare oplossing. Dat stellen deskundigen op EenVandaag.nl.

Om problemen te voorkomen, kiezen clubs en gemeenten er steeds vaker voor om hele vakken of stadions leeg te laten. Politievakbond NPB waarschuwde onlangs zelfs dat het betaald voetbal ‘heel dicht’ tegen een algeheel verbod op uitpubliek aanzit. “Maar hele groepen straffen voor acties van individuen is op de lange termijn niet een effectieve oplossing,” zegt gasthoogleraar sportsociologie aan de Universiteit Utrecht, Ramon Spaaij.

Vertrouwensband

Als een hele groep wordt gestraft voor de overtredingen van enkelen, kan dat volgens hem juist averechts werken. “Hoe meer je een groep homogeen behandelt, hoe meer ze zich zo gaan gedragen. Het is keihard werken om een vertrouwensband en draagvlak bij supporters op te bouwen, maar dat kan je in één keer kwijt zijn.”

Maar als de politie de mankracht niet heeft, is een algeheel stadionverbod soms de enige oplossing om geweldplegers of onruststokers te in toom te houden. Dat stelt Henk Ferwerda, criminoloog en directeur bij Bureau Beke. Maar ook hij beaamt dat het op de lange termijn niet de meest ideale maatregel is.

Uit de anonimiteit

De oplossing ligt volgens beide deskundigen bij het straffen van individuen, waar mogelijk. “Je moet ze uit de anonimiteit halen en niet allemaal over één kamp scheren”, benadrukt Spaaij. “Dat is verdomd lastig, maar wel nodig. Anders brokkelt draagvlak voor elk beleid af.”

Lees het hele artikel op EenVandaag.nl.

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

lege tribune

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen