Nieuws
Campagne Discriminatie = Kansloos doet beroep op omstanders
Omstanders twijfelen nog te vaak om op te treden bij discriminatie, maar de dader is ‘kansloos’ als de meerderheid dat gedrag niet pikt. Dat is de boodschap die vanaf vandaag – op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie – online en op tv rondom voetbaluitzendingen wordt uitgedragen.
Actie ondernemen kan op verschillende manieren: (gezamenlijk) de dader aanspreken, melding maken bij de KNVB of de scheidrechter, het clubbestuur of een steward betrekken. Niets doen is dus geen optie en ‘kleine stapjes’ maken al een groot verschil.
Marktonderzoek
Uit onderzoek van MarketResponse blijkt dat 86 procent van de voetballers en voetballiefhebbers het eens is met de stelling ‘Uitschelden op basis van huidskleur, geloof, afkomst of seksuele geaardheid is altijd onacceptabel’ (4% oneens, 10% weet niet). 73 procent vindt het normaal dat je iemand aanspreekt op discriminerend gedrag, maar uiteindelijk heeft slechts 42 procent een vorm van actie ondernomen toen ze daadwerkelijk getuige waren van een incident.
Gedragsverandering
Sinds september wordt Discriminatie = Kansloos als norm uitgedragen en letterlijk bij clubs gevestigd: inmiddels hebben ruim 500 verenigingen Discriminatie = Kansloos-borden op de hekken van het sportpark. De volgende stap is nu het uitleggen wat te doen als deze norm wordt overschreden.
Het doel van Discriminatie = Kansloos is gedragsverandering in het amateurvoetbal en betaald voetbal. De campagne is een van de 22 maatregelen van ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’, het actieplan waarmee KNVB en Rijksoverheid sinds 2020 racisme en discriminatie in het voetbal bestrijden.
Onze bijdrage
Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal
Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.