Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

COC: ‘Leg wedstrijd stil bij anti-homoleuzen’

Het COC vindt het de hoogste tijd dat voetbalwedstrijden worden stilgelegd als er anti-homoleuzen klinken vanaf de tribune, zoals dat ook gebeurt bij antisemitische en racistische spreekkoren of oerwoudgeluiden. “Als je anti-homospreekkoren toestaat, normaliseer je ook homohaat en anti-homogeweld buiten het stadion,” zegt de voorzitter van COC Eindhoven in de Volkskrant.

COC Nederland en twintig regionale COC-verenigingen hebben woensdag een oproep gedaan om zaterdag een regenboogvlag of andere lhbti+-gemeenschapsvlag uit te hangen. De oproep is gericht aan gemeenten, provincies, voetbalclubs en ieder ander die zijn solidariteit met de regenbooggemeenschap wil tonen.

“Samen laten we zien dat liefde sterker is dan haat,” aldus de initiatiefnemers. “We steken lhbti+-jongeren een hart onder de riem en tonen dat Nederland geweld tegen de regenbooggemeenschap niet pikt.”

Eindhoven

Aanleiding zijn de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag. Toen trok een groep voetbalsupporters op weg naar het PSV-stadion ‘kankerhomo’s’ scanderend de regenboogvlag van het thuishonk van het COC Eindhoven. Een vrijwilliger die probeerde te voorkomen dat de vlag in brand werd gestoken, kreeg een harde stomp tegen het hoofd.

Het COC Eindhoven heeft aangifte gedaan bij de politie en melding van het incident gemaakt bij anti-discriminatiebureau Radar.

Protocol

De KNVB zegt in een reactie dat sinds twee maanden wordt gewerkt aan een protocol om anti-homospreekkoren tegen te gaan. Beleid wordt echter pas eind dit jaar verwacht. “We zijn in gesprek met clubs, supportersverenigingen en gemeenten,” zegt een woordvoerder van de voetbalbond. “We willen homofobe spreekkoren laten afnemen. Dat is een stap die we gezamenlijk moeten zetten.”

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

lhbti vlag

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen