Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Commissie Mijnals: KNVB moet harder optreden tegen racisme

De commissie Mijnals, die zich bezighoudt met racisme en discriminatie in het Nederlandse voetbal, wil dat voetbalbond KNVB harder optreedt. “Op papier zijn de dingen heel goed geregeld, maar als er iets gebeurt hoort niemand wat,” aldus voorzitter Humberto Tan.

De commissie Mijnals werd in juli 2020 opgericht als onderdeel van het eerder dat jaar gepresenteerde aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal van de KNVB en de Rijksoverheid. De commissie is vernoemd naar Humphrey Mijnals (1930 – 2019), de eerste voetballer van Surinaamse afkomst die in het Nederlands elftal speelde. Naast Tan zitten onder anderen Ruud Gullit, burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem en voormalig Oranje-international Daphne Koster in de commissie.

Handhaving

De commissie Mijnals bracht een advies uit naar aanleiding van apengeluiden die te horen waren tijdens de wedstrijd FC Utrecht – Ajax. Volgens het advies van de commissie moet er beter worden gehandhaafd en gecontroleerd wat de clubs doen om wangedrag te voorkomen. “De KNVB hoeft geen nieuwe regels te verzinnen, die zijn er al. We moeten ze wel nakomen met z’n allen,” zegt Tan in een interview met Nu.nl. In het eerder afgesproken stappenplan staat bijvoorbeeld dat clubs die zich onvoldoende hebben ingespannen om discriminatie te bestrijden, puntenaftrek kunnen krijgen.

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

Tumbnail Humberto Tan

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen