Search
Close this search box.

Politie

Digitale meldplicht

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is een traject gestart om digitale meldplicht te realiseren. Deze mogelijkheid werd in 2015 wettelijk al geregeld, alleen is er tot nu toe geen geschikte digitale faciliteit die voldoet aan alle juridische en technologische eisen. 

De digitale meldplicht is aanzienlijk minder belastend dan de fysieke meldplicht. De laatste leunt zwaar op de locatie, openingstijden en bemanning van politiebureaus. Verder blijkt uit een pilot van de KNVB dat digitale meldplicht tot makkelijkere controle bij stadions en tot minder politie-inzet leidt. Het is bovendien een middel dat een rechter eerder zal opleggen, omdat het minder vrijheidsbeperkend is dan een fysieke meldplicht, en het de privacy van overtreders minder schaadt. 

De realisatie van een app die digitale meldplicht mogelijk maakt, heeft enige vertraging opgelopen. Om de app goed bestand te maken tegen misleiding, is extra tijd nodig.

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

Video afspelen