Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Discussie over weren uitsupporters laait op

Uitsupporters weren bij voetbalwedstrijden; de discussie over zo’n ingrijpende maatregel tegen voetbalgeweld laaide afgelopen week flink op. Aanleiding was de uitspraak van SC Heerenveen-trainer Kees van Wonderen na de wedstrijd tegen AZ. “Ik vraag me al langer af of of wij überhaupt uitsupporters moeten meenemen,” zei hij tegen de NOS.

“Het vraagt zoveel politie-inzet, het is zo’n hoofdpijndossier,” aldus Van Wonderen. “Waarom zou je dat iedere keer inrichten voor een aantal supporters die hun club willen steunen, maar waarbij ook dit regelmatig gebeurt?” Naast Van Wonderen sprak ook Pierre van Hooijdonk zich uit tijdens NOS Studio Voetbal. “Ik ben het helemaal eens met Van Wonderen. Er komt alleen maar ellende van”.

Sybrand Buma

Begin vorig jaar besloot burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden dat er de rest van het voetbalseizoen geen uitpubliek meer welkom was bij SC Cambuur. Aanleiding voor die maatregel waren de rellen rond de wedstrijd tussen SC Cambuur en SC Heerenveen.

De burgemeester zag geen andere optie dan alleen nog maar thuispubliek bij SC Cambuur toe te laten. “Ik ben uiteindelijk ook verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad.” En de maatregel scheelde volgens hem ‘enorm’. Hij betreurt het dat de uitclubs die het betrof allemaal naar de rechter zijn gestapt en hem zijn gaan aanklagen. “Terwijl ik denk: we hebben toch samen een probleem met supporters?” De zaak ligt nog bij rechter: “Dus dat gaan we zien. Ik ben ervan overtuigd dat ik geen andere beslissing kon nemen.”

Bedenkingen

Oud-politieman en veiligheidsexpert Frank Wijnveld heeft zijn bedenkingen bij het weren van uitpubliek. “Mijn idee is niet dat de supporters van de uitpartij dan braaf thuis op de bank blijven en de wedstrijd gaan zitten kijken. Er zullen groepen zijn, de kwaadwillende groepen, die toch richting de stad gaan waar die wedstrijd gespeeld wordt”, stelt hij op EenVandaag.nl.

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

lege tribune

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen