Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

‘Dwangsom interessant middel tegen voetbalgeweld’

Burgemeester van Deventer Ron König heeft GA Eagles-hooligans hoge dwangsommen opgelegd na een vechtpartij met supporters van PEC Zwolle. Gaan ze weer in de fout, dan moeten ze 2500 euro per persoon betalen. ‘Een prima middel’, vindt Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Een dwangsom is een bestaand instrument dat burgemeesters maar weinig gebruiken, zegt Brouwer in een interview met De Stentor. Hij vermoedt dat dat komt door onwetendheid. Volgens hem zouden veel meer burgemeesters dwangsommen moeten opleggen aan onverbeterlijke voetbalhooligans. “Dit kan een prima middel zijn om supportersgeweld rondom het voetbal in te dammen. Iemand met een dwangsom boven zijn hoofd, denkt wel drie keer na voordat hij weer de fout in gaat.” Ook criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke is positief. Hij noemt het een interessant middel dat goed zou kunnen werken.

De tendens is nu om collectief te straffen. Een club mag geen fans meenemen naar een uitwedstrijd of een supportersvak blijft voor straf een wedstrijd leeg.

Individuele aanpak

Ron König van Deventer kiest er als een van de eerste burgemeesters voor een individuele aanpak. De dwangsom is echt bedoeld om te voorkomen dat mensen die zich misdragen hebben opnieuw in de fout gaan. “Daarom is het bedrag ook zo hoog, want anders heeft het geen betekenis,” aldus de burgemeester. De last onder dwangsom geldt voor een periode van één jaar. Gedraagt de raddraaier zich netjes, dan verdwijnt de dwangsom weer.

Niet iedereen laat zich door hoge dwangsommen tegenhouden. Maar König heeft aanwijzingen dat zijn aanpak werkt. “Ik krijg signalen dat mensen niet meer meedoen aan openbare geweldpleging, omdat ze geen zin hebben om thuis uit te leggen dat ze 2500 euro armer zijn. Dat verklaren mensen ook aan de politie.” De burgemeester is dan ook van plan om het middel vaker toe te passen. “Andere gemeenten met voetbalclubs tonen interesse in hoe we het hier doen. Uiteindelijk gaat het om een klein groepje dat veel ellende veroorzaakt. Voor de club en voor de stad. Terwijl ik de sfeer rondom voetbal positief wil houden.”

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

Close-up five houndred euro banknotes money and currency

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen