Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

FIFA introduceert handgebaar tegen racisme

Voetballers kunnen voortaan op het veld met een handgebaar duidelijk maken dat zij racistisch worden bejegend. Dat maakte wereldvoetbalbond FIFA tijdens zijn jaarcongres in Bangkok bekend. Het is de bedoeling dat spelers hun platte handen kruisen, zodat direct duidelijk is dat het om racisme gaat.

Het gebaar werd in een nieuwe video geïntroduceerd. “We moeten opstaan tegen racisme en het bestrijden,” aldus FIFA-voorzitter Gianni Infantino. “We kunnen niet langer accepteren wat er nu op de velden en tribunes gebeurt. Racisme is iets verschrikkelijks en het is iets dat veel voorkomt binnen het voetbal.”

De FIFA bepaalde ook dat alle voetbalbonden wereldwijd racisme verplicht als een overtreding moeten behandelen. Volgens de wereldvoetbalbond is ook het vervolgen van de daders belangrijk. Daarnaast wordt gepleit voor educatie op scholen en beter toezicht op het probleem op alle mogelijk manieren.

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

tegen discriminatie

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen