Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Grote veiligheidsrisico’s rond bekerwedstrijd

De bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax afgelopen voorjaar had gemakkelijk kunnen uitdraaien op een ramp. Dat blijkt uit onderzoek van het Auditteam Voetbal en Veiligheid naar de gebeurtenissen rond die wedstrijd. De combinatie van binnengesmokkelde fakkels en vuurwerk, grote spandoeken en overvolle supportersvakken veroorzaakte grote brandveiligheidsrisico’s.

Op verzoek van de Rotterdamse vierhoek (gemeente, politie, Openbaar Ministerie en Feyenoord) heeft het Auditteam Voetbal en Veiligheid onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen rond de wedstrijd, bekend van het aanstekerincident met Davy Klaassen.

Geen blindelings vertrouwen

Het auditteam constateert dat de betrokken partijen wel samenwerken, maar dat ze elkaar niet blindelings vertrouwen. Sommigen hebben toegegeven dat zij bij overleggen niet het achterste van hun tong laten zien, omdat ze vrezen dat de gedeelde informatie kan uitlekken, bijvoorbeeld naar de harde kern van Feyenoord-fans.

De onderzoekers noemen het wonderbaarlijk dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De combinatie van fakkels en spandoeken is “uitermate gevaarlijk”, aldus voorzitter Bezuijen van het auditteam.

Ongecontroleerd

Bij de wedstrijd waren alleen Feyenoord-fans aanwezig. Een reconstructie laat zien dat onder druk van ongeduldige supporters bij enkele toegangspoorten kort voor de wedstrijd wordt besloten te stoppen met fouilleren, waardoor veel mensen ongecontroleerd binnenkomen. Het afsteken van het vuurwerk blijkt een gecoördineerde actie. Zo zijn de fakkels genummerd naar plekken in het stadion en worden op verschillende plaatsen tegelijkertijd vuurpijlen afgestoken.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is geschrokken van het rapport. Hij overweegt een verbod op grootschalige sfeeracties met spandoeken en fakkels.

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen