Nieuws
Yesilgöz wil hardere aanpak voetbalgeweld
Minister Yesilgöz (JenV) gaat alle voetbalclubs verzoeken om stadionverboden en andere straffen op hun eigen website te publiceren. Zo kan iedere (potentiële) relschopper zien welke consequenties er zijn na misdragingen.
Yesilgöz laat weten met afschuw kennis te hebben genomen van verschillende recente incidenten in de voetbalstadions. Er is volgens haar een gedragsverandering van supporters nodig, met clubs die verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid binnen de stadions en handhaving van de regels.
“Wanneer het gedrag niet verandert en geweld in en rondom stadions zich blijft voordoen, betekent dit verdere restricties die de voetbalbeleving er niet leuker op maken”, waarschuwt ze. “Denk aan nog minder vaak uitpubliek, of minder of geen thuispubliek.”
Engelse aanpak
Verder gaat de minister kijken naar de aanpak in Engeland. Daar legt de rechter naast langjarige stadionverboden, ook celstraffen en boetes op. Ook is er veel geïnvesteerd in goede camerasystemen, vaste zitplaatsen, een alcoholverbod op de tribunes en een grote inzet van stewards en beveiligingspersoneel. “Op korte termijn zal al gekeken worden of er in de Nederlandse praktijk al gewerkt kan worden met alcoholverboden, vaste zitplaatsen of het vaker inzetten van onze strafrechtelijke mogelijkheden,” aldus de minister.
Reactie KNVB
De KNVB is er blij mee dat het kabinet wil kijken om meer zaken strafrechtelijk op te pakken. “Dat heeft een afschrikkende werking en werkt in Engeland ook goed,” aldus een woordvoerder van de KNVB. “Zelf hebben we twee weken geleden de maatregelen voor de veiligheid op het veld aangescherpt. Mooi als we gezamenlijk meer stappen kunnen zetten.”
De bond heeft op dit moment geen actuele cijfers van overtredingen van door clubs opgelegde lokale stadionverboden. Yesilgöz is met de KNVB in overleg over op welke wijze en welke frequentie dit inzichtelijk gemaakt kan worden.
De plannen van de minister staan beschreven in het Kamerstuk Voetbal en veiligheid.
Onze bijdrage
Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal
Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.