Zoek
Sluit dit zoekvak.

Voetbalclub en/of KNVB

Het Spreekkorenproject

Supporters die zich schuldig hebben gemaakt aan het uiten van kwetsende leuzen, kunnen op aangeven van de BVO deelnemen aan het Spreekkorenproject van de Anne Frank Stichting. Het gaat om een intensieve dagtraining gericht op bewustwording van het effect van spreekkoren. 

 

Doelgroep

Supporters die zich schuldig hebben gemaakt aan kwetsende leuzen. Het Spreekkorenproject was aanvankelijk bedoeld om antisemitische uitingen tegen te gaan. Inmiddels is het project verbreed naar de aanpak van discriminerende spreekkoren op de tribunes.

 

Doel

Supporters bewust maken dat sommige leuzen kwetsend kunnen zijn voor bepaalde groepen. Door daders van kwetsende leuzen aan te melden voor het Spreekkorenproject, laten BVO’s aan hun fans zien dat discriminerende uitingen nergens een plek hebben. Ook niet in het voetbal. Het uiteindelijke doel is om supporters zelf te laten inzien dat hun gedrag niet kan en het op die manier te laten stoppen. 

 

Werkwijze

Diverse Nederlandse voetbalclubs worden met enige regelmaat opgeschrikt door antisemitische spreekkoren. Meestal gericht tegen supporters en spelers van Ajax. Als antwoord op deze spreekkoren, bedacht de Anne Frank Stichting (samen met Feyenoord en FC Utrecht) een project om de bestaande aanpak met boetes en stadionverboden te gaan combineren met een educatieve aanpak.

 

In het Spreekkorenproject volgen voetbalsupporters een intensief dagprogramma dat hen bewust maakt van discriminerende acties op de voetbaltribune. Tijdens de tour maken supporters kennis met de Joodse geschiedenis van hun eigen club en stad. Elke tour is uniek en op maat gemaakt voor de stad van de club. 

 

Deelnemers duiken de geschiedenis in en zien welke enorme schade de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust hebben aangericht in hun stad en aan hun club. Ze bezoeken namenmonumenten en gaan naar lokale onderduikadressen. Ze ontmoeten Joodse medesupporters met een aangrijpend persoonlijk verhaal, personen voor wie de spreekkoren zeer kwetsend zijn. De fans zien zo de keerzijde van de leuzen die zij roepen.

 

Organisatie 

Anne Frank Stichting. De Anne Frank Stichting heeft samen met Feyenoord, FC Utrecht en AZ Alkmaar een lokale tour opgezet als onderdeel van het Spreekkorenproject.

 

Meer informatie 

 

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

Video afspelen