Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Maatregelen tegen homofobe spreekkoren

Vanaf aankomend seizoen wordt in de voetbalstadions ingegrepen als bezoekers in spreekkoren het woord homo als scheldwoord gebruiken voor bijvoorbeeld een speler of scheidsrechter.
Vanaf de start van het seizoen 2023/2024 zal de stadionspeaker bij homofobe spreekkoren gericht op een individu – als ze massaal, repeterend en/of langdurig zijn – de daders eerst waarschuwen. Gaan de supporters na twee waarschuwingen toch door, dan wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd.

Stadionverbod

Daders worden volgens de KNVB opgespoord en krijgen een stadionverbod van maximaal achttien maanden. Tijdens de algemene vergadering betaald voetbal van 27 juni waren alle afgevaardigde clubs het erover eens dat homofobe spreekkoren onwenselijk zijn.
“Voetbal is voor iedereen en van iedereen. Daar horen geen spreekkoren bij waarin het woord homo als scheldwoord wordt gebruikt”, zegt directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen. “Gezamenlijk hebben we die grens getrokken. De stappen die we nu zetten, zullen we evalueren om te bekijken of ze het gewenste resultaat opleveren.”

Bewustwording en preventie

Tot nu toe is er vooral aandacht besteed aan bewustwording en preventie om homofobe spreekkoren tegen te gaan. Daar komen de hierboven genoemde maatregelen bij. Deze zijn onderdeel van de totaalaanpak om gezamenlijk het voetbal toegankelijk, gastvrij en veilig te houden.

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen