Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Minder incidenten in de stadions

In het seizoen 2022/’23 lag het aantal wanordelijkheden en incidenten in het betaald voetbal onder dat van het seizoen ervoor. Dit blijkt uit de cijfers van de Veiligheidsmonitor die de KNVB vandaag publiceert, ondersteund door de cijfers van de politie en het OM.

In de Veiligheidsmonitor staat dat de onafhankelijke aanklager betaald voetbal afgelopen seizoen in totaal 169 keer een (voor)onderzoek heeft ingesteld naar wanordelijkheden (exclusief Europees voetbal). Dit aantal is lager dan de 179 in het seizoen ervoor, toen vanwege corona bovendien een groot deel van de wedstrijden niet in volle stadions gevoetbald mocht worden. Het aantal ligt echter nog steeds ruim boven de tachtig (voor)onderzoeken in het laatste seizoen voor corona (2018/’19).

Dit beeld sluit aan bij de cijfers die de politie vandaag bekendmaakt. Hieruit blijkt dat het aantal incidenten in en rond de stadions (inclusief Europees voetbal) is gedaald van 893 (2021/’22) naar 725 (2022/’23). Het OM heeft 422 processen-verbaal waarbij voetbalsupporters werden verdacht van een misdrijf van de politie ontvangen en grotendeels beoordeeld. Vorig seizoen waren dit er 640.

Pakkans verhoogd

Terwijl het aantal tuchtrechtelijke (voor)onderzoeken is afgenomen, is het percentage sepots hiervan gestegen van 32% naar 50%. Dit is een signaal dat volgens de aanklager het de clubs vaker is gelukt om de daders op te sporen na een incident. Mede dankzij de inzet van nieuwe technologie en de speciale taskforce is de pakkans de afgelopen jaren fors verhoogd, maar in lijn met de overige gedaalde cijfers is het aantal door de KNVB civielrechtelijk opgelegde landelijke stadionverboden afgenomen van 1.258 naar 986. 

Het afgelopen seizoen zijn bovendien nog 83 stadionverboden opgelegd voor misdragingen in 2021/’22. In het laatste volledige seizoen voor de coronatijd heeft de KNVB 595 landelijke stadionverboden uitgedeeld.

Gooien voorwerpen

De KNVB heeft de meeste (242) landelijke stadionverboden civielrechtelijk opgelegd vanwege het gooien van voorwerpen naar het veld. Na verschillende ernstige incidenten, zijn de maatregelen hiervoor op 6 april 2023 aangescherpt, met als doel een veilige werkplek te creëren voor degenen die op het veld hun werk doen: spelers, arbiters, cameramensen en fotografen.

In de resterende 158 wedstrijden van het seizoen, zijn in totaal 3 wedstrijden op grond van de aangescherpte regels definitief gestaakt. Er is sindsdien fors minder gegooid, met als gevolg dat er geen mensen op het veld meer gewond zijn geraakt. De daders zijn in bijna alle gevallen gepakt en kregen een landelijk stadionverbod van 9 tot 36 maanden.

Meer grip

“We zijn nog niet waar we willen zijn, want het aantal incidenten ligt nog altijd ruim boven het aantal voor corona, maar uit deze cijfers blijkt dat we meer grip krijgen op het probleem. Leagues, clubs, kabinet, gemeentes, politie, OM, supportersverenigingen en de KNVB hebben hier gezamenlijk keihard aan gewerkt met een integrale aanpak en blijven zich ook de komende tijd inzetten voor gastvrij en veilig voetbal”, aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal.

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

pexels-fabricio-trujillo-54567

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen