Search
Close this search box.

Nieuws

Minister informeert Kamer over veiligheid voetbalwedstrijden

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over maatregelen die zij wil nemen samen met de KNVB, supporters, gemeente, politie en Openbaar Ministerie om de veiligheid bij voetbalwedstrijden te bevorderen.

Eerder dit jaar vroeg de minister bureau Berenschot in kaart te brengen hoe de aanpak van voetbalvandalisme en voetbalgerelateerd geweld eruit ziet in Engeland en Duitsland, wat er bekend is over de effecten van de aanpak en wat wij hiervan kunnen leren.

“De conclusie luidt dat er ook in Nederland al heel veel mogelijkheden beschikbaar zijn om mensen die over de schreef gaan aan te pakken, en dat het vooral van belang is die consequent in te zetten, strikt te handhaven en de pakkans te vergroten en hierover meer te communiceren.”

Normering

Via campagnes en normering zou supporters duidelijk gemaakt moeten worden wat ongewenst gedrag is en dat zij in het stadion niet anoniem zijn. Ook moet duidelijk zijn dat overtredingen of ongewenst gedrag zullen leiden tot vervolging en strafoplegging. Die informatie kan volgens Berenschot eventueel worden aangevuld met voorbeelden van personen die na incidenten zijn veroordeeld, inclusief hoe hoog de straf en/of boete is. 

Alcoholverbod

“Tegelijkertijd moeten we ook blijven kijken wat we nog meer kunnen doen,” vindt Yesilgöz. “In Nederland hebben we een alcoholverbod bijvoorbeeld al eerder op verschillende manieren toegepast – zoals niet schenken of beperkt schenken – en ik roep gemeenten en clubs op om daar weer goed naar te kijken, daar waar het meerwaarde kan hebben”.

Downloads

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

dilan-yesilgoz-e1683105005149

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen