Nieuws
‘Pak hooligans niet harder, maar consequenter aan’
Er moet niet harder opgetreden worden tegen voetbalsupporters die zich misdragen, maar wel consequenter. Dat zegt criminoloog Henk Ferwerda in een interview met EenVandaag. Hij reageert hiermee op de intimidatie van medewerkers van FC Groningen door leden van de eigen harde kern.
Ferwerda doet al een aantal jaar onderzoek naar misdragingen binnen het betaald voetbal. Hij noemt wat er bij FC Groningen is gebeurd vrij uitzonderlijk, maar zeker niet uniek. Meestal zijn het jonge mannen die zich schuldig maken aan dit gedrag, vaak zijn ze al vaker betrokken geweest bij een misdrijf buiten het voetbal.
Groepsgedrag
Het nieuws over de bedreiging van beveiligers, stewards en horecapersoneel van FC Groningen kwam naar buiten na onderzoek van Dagblad van het Noorden. “Het vervelende bij voetbal is dat dit gedrag uit een groep voortkomt, een tribunedeel,” aldus de criminoloog. “Het is ingewikkeld om goed te achterhalen wie verantwoordelijk is voor wat. En om iemand letterlijk en figuurlijk in beeld brengen zodat die persoon gestraft kan worden.”
Een tweede probleem is volgens hem dat de hooligans die mensen bedreigen soms zo’n angstcultuur teweegbrengen dat mensen geen aangifte durven doen. Dat vindt hij ook begrijpelijk. Het moet daarom in stadions meer onder de aandacht gebracht worden dat je anoniem een melding kunt maken bij de politie. “Dat gebeurt nog niet altijd.”
Alles uit de kast
Toch heeft Ferwerda er vertrouwen in dat de daders uiteindelijk gestraft zullen worden. “Je komt er uiteindelijk niet mee weg. Ik vermoed dat het in Groningen ook gaat gebeuren. De club, het Openbaar Ministerie en de politie zullen alles uit de kast halen om degenen die verantwoordelijk zijn, die de goede naam van het voetbal in diskrediet brengen, te identificeren en gepaste maatregelen te nemen tegen die mensen.”
Lees het hele artikel op EenVandaag.nl.
Onze bijdrage
Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal
Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.