Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Politie

Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen

De Rotterdamse Aanpak Veilig Voetballen helpt voetbalverenigingen bij het realiseren van een veilig sportklimaat. De Rotterdamse aanpak streeft naar een aanspreekcultuur en een eenduidig normen- en waardenbeleid voor de Rotterdamse voetbalclubs. 

Doelgroep

Rotterdamse voetbalverenigingen

Doel

Het doel van deze aanpak is samenwerken aan een Rotterdams voetbalklimaat waarin sportiviteit en respect centraal staan. Want dat zorgt voor nog meer plezier op en rond de velden.

Werkwijze 

Verenigingen die zijn aangesloten bij de Rotterdamse aanpak worden door de KNVB en Rotterdam Sportsupport begeleid bij het realiseren van een veilig sportklimaat. Binnen de Rotterdamse aanpak streven we naar een aanspreekcultuur en een eenduidig normen- en waardenbeleid voor de Rotterdamse voetbalclubs. De vereniging kan gedurende dit proces onder andere een beroep doen op de expertise van de pedagogisch adviseurs van Rotterdam Sportsupport.
   Bij de nieuwe aanpak focussen we ons meer op het begeleiden en beschermen van scheidsrechters, het managen van incidenten op de vereniging en het in kaart brengen van de sociale kaart van de omgeving. Daarnaast willen we de kennis die we in het verleden hebben opgedaan herhalen.

Waar wordt binnen deze aanpak aan gewerkt? 

  • De vereniging werkt met gedragsregels en draagt deze actief uit. 
  • Het formeren van een gedragscommissie (normen- en waardencommissie). 
  • Het delen van kennis en ervaring bij platformbijeenkomsten. 
  • Aan de slag met handenschudden voorafgaand aan de (jeugd)wedstrijden. 
  • De vereniging werkt met richtlijnen ter voorkoming van wangedrag. 
  • De vereniging werkt met richtlijnen bij wangedrag. 
  • Er worden afspraken gemaakt met andere verenigingen met betrekking tot risicowedstrijden. 

 

Organisatie

KNVB, Rotterdam Sportsupport, Rotterdamse voetbalverenigingen.

Meer informatie

Rotterdam Sportsupport

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

Video afspelen