Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Voetbalclub en/of KNVB

Roze Fanclubs

LHBTI+ supportersverenigingen, de zogenoemde Roze Fanclubs, willen een bijdrage leveren aan het uitbannen van homofobie binnen het voetbal en hun club. Nederland telt momenteel twee Roze Fanclubs. In Duitsland en Engeland zijn er al veel meer.

Doelgroep
Voetbalsupporters die zich identificeren als LHBTI+.

Doel
Roze Fanclubs willen de acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap onder voetbalfans verbeteren. Ze zijn een platform voor de LHBTI+ fans en leveren een bijdrage aan het uitbannen van homofobie binnen de sport. Dat begint met het bespreekbaar maken van het onderwerp binnen de club.

Werkwijze
Roze fanclubs streven naar een situatie waar iedereen zichzelf kan zijn (en dat kan laten zien) binnen en buiten het stadion. Kortom; een voetbalclub waar iedereen zich veilig voelt, ongeacht geaardheid, identiteit of genderexpressie. 

Door openlijk uiting te geven aan hun geaardheid, hopen de leden van Roze Fanclubs op meer respect binnen hun club. Daarnaast voeren de leden gesprekken met de club, KNVB, gemeente en supporters. Verder worden er ledenbijeenkomsten en evenementen georganiseerd. In samenwerking met andere partners worden activiteiten ondernomen ter bevordering van de inclusiviteit binnen het voetbal.

De Roze Fanclubs treden namens hun leden ook op in de media (bijvoorbeeld in de documentaire ‘Roze Supporters’). In Nederland zijn momenteel twee Roze Fanclubs actief: de Roze Règâhs (ADO Den Haag) en de Roze Kameraden (Feyenoord). In Europees verband zijn in totaal 48 verenigingen aangesloten bij het netwerk Queer Football Fans en Pride in Football.

 

Organisatie
Roze Fanclubs zijn lokale initiatieven, opgezet door de supporters zelf. De oprichting van de Roze Fanclubs staat los van het KNVB-actieplan ‘Voetbal voor iedereen’, maar sluit daar wel naadloos op aan.

 

Meer informatie

 

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

Video afspelen