Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Samen sterk voor veiligheid in het voetbal

Tientallen professionals kwamen vorige week op de KNVB-campus in Zeist bijeen voor de PGA-Voetbalbijeenkomst. Een inspirerende middag voor veiligheidspartners, gemeenten, betaald voetbalorganisaties en juridische experts om kennis en ervaringen met persoonsgerichte aanpak voetbal (PGA-V) te delen. Een aanpak die zich de afgelopen jaren bewezen heeft als effectief én verbindend.

“PGA-V is een aanpak die de afgelopen jaren met veel inzet en samenwerking tussen gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie én de betaald voetbalorganisaties tot stand is gekomen,” aldus CCV-adviseur Nadina Perez, lid van het ondersteuningsteam PGA-voetbal (OTP). Het was de laatste bijeenkomst voor het landelijke ondersteuningsteam, dat een grote rol speelde bij het opzetten van de PGA-structuur. De ondersteuning wordt nu meer maatwerk en vraaggericht.

Behaalde resultaten

“Een mooi moment dus om deze middag terug te kijken op behaalde resultaten, stil te staan bij de lessen en vooruit te blikken op de toekomst.” De inhoudelijke aftrap werd gegeven door Jan Willem van Dop, directeur van Go Ahead Eagles. Hij benadrukte het belang van samenwerking tussen club, gemeente en veiligheidsdiensten: “Alleen samen kunnen we zorgen voor een stadionbeleving waarin iedereen zich veilig en welkom voelt.” Vanuit de praktijk van een betaald voetbalorganisatie liet hij zien hoe de PGA-V écht verschil maakt in het contact met supporters. “We moeten minder over elkaar en méér met elkaar praten.” Zijn oproep tot samenwerking zette direct de toon voor de middag.

Daarna namen Frank van Summeren en Jan Bakker het stokje over. Ze gaven inzicht in het werkproces, successen en verbeterpunten. De cijfers spreken boekdelen: in 2022 werden nog dertig ‘subjecten’ besproken binnen de groep Deventer Young Boys – in 2024 zijn dat er nog maar acht. “Dat is het resultaat van een aanpak waarin preventie, straf en begeleiding hand in hand gaan”, aldus Van Summeren. Hij vergeleek de aanpak met een voetbalelftal: “In het doel staat het strafrechtsysteem, met de politie in de verdediging en maatschappelijke organisaties op het middenveld. De voorhoede? Dat zijn de instellingen die moreel richting geven.”

PGA-V in de praktijk

Na de pauze ging Jan Bakker in gesprek met Jan Willem van Dop, Dennis van Someren (politie) en Renée Stoffers (Openbaar Ministerie) over de praktijk van de persoonsgerichte aanpak van voetbal. Zo gaf Renée Stoffers aan waarom de rol van het Openbaar Ministerie (OM) in deze constructie zo belangrijk is. “Hoewel het OM in de dagelijkse uitvoering minder zichtbaar is dan politie of gemeenten, is de strategische en juridische aanwezigheid van het OM essentieel om de samenwerking effectief, proportioneel en juridisch houdbaar te maken.” Zonder het OM ontbreekt een schakel in de keten van toezicht, handhaving en normstelling. Verder ontstond een levendige discussie met het publiek en werden er veel verdiepende vragen gesteld.

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

voetbal in gras

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen