Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Stadionverbod KNVB door rechter flink afgezwakt

De rechtbank in Den Bosch heeft een stadionverbod dat de KNVB oplegde aan een PSV-supporter aanzienlijk teruggeschroefd. In plaats van tien jaar, mag de man ‘slechts’ achttien maanden geen stadions bezoeken. Volgens het vonnis heeft de KNVB geen motivering gegeven voor het opleggen van de straf en is tien jaar veel te zwaar voor het gepleegde feit.

De PSV-supporter kreeg het stadionverbod wegens het scanderen van antisemitische leuzen na de bekerfinale PSV-Ajax in april van het vorig jaar. De 50-jarige supporter spande daarop een kort geding aan.

Bom onder beleid

Sinds het voetbalseizoen 2020-2021 zijn de stadionverboden voor discriminerende spreekkoren verhoogd van vijf naar tien jaar. “Als u beslist in het voordeel van deze supporter, legt u een bom onder ons beleid,” aldus een vertegenwoordiger van de KNVB tegen de rechter. Deze oordeelde echter dat er wel gekeken moet worden naar feiten, omstandigheden en belangen van de persoon. Het opgelegde stadionverbod, van tien jaar, is naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet te handhaven, zo is te lezen in het vonnis.

Het verzoek van de supporter om zijn seizoenkaarten te deblokkeren voor derden werd afgewezen.

 

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

hamer

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen