Search
Close this search box.

Nieuws

'Standaard meldplicht bij stadionverbod onwenselijk'

Het standaard opleggen van een meldplicht aan personen die een stadionverbod hebben gekregen, is niet haalbaar en niet wenselijk. Dat schrijft minister Yeşilgöz-Zegerius (JenV) in antwoord op Kamervragen. GroenLinks stelde de vragen naar aanleiding van de aanval op de keeper van Sevilla tijdens de Europa League wedstrijd tegen PSV op 23 februari. De man die de aanval uitvoerde had al een stadionverbod op zak.

Een stadionverbod kan op verschillende manieren worden opgelegd. Civielrechtelijk: door een voetbalorganisatie of de KNVB, óf strafrechtelijk: door de strafrechter. De handhaving van stadionverboden is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de betaald voetbalorganisaties.

Combinatie

In sommige gevallen kan het volgens de minister inderdaad wenselijk zijn om een combinatie van maatregelen in te zetten. Bijvoorbeeld met een meldplicht als aanvullende maatregel. Deze kan zowel door de strafrechter, de officier van justitie, als de burgemeester worden opgelegd.

Yesilgöz wijst erop dat een meldplicht alleen onder bepaalde voorwaarden kan worden opgelegd. Zo kan de burgemeester dit doen bij ernstige vrees voor (verdere) verstoring van de openbare orde. Zo’n besluit moet goed worden onderbouwd. “Het al dan niet opleggen van dergelijke maatregelen is een bevoegdheid van het lokaal gezag en vraagt altijd een lokale afweging en maatwerk,” aldus de minister.

Digitale meldplicht

De Justitiële Informatiedienst werkt al enkele jaren aan een digitale meldplicht-app die van gezichtsherkenning en locatiebepaling gebruikmaakt om stadionverboden te handhaven. Deze app moet bruikbaar zijn op een smartphone van de meldplichtige.

Yesilgöz kan nog niet inschatten wanneer de app operationeel wordt. “De digitale meldplicht vereist een digitale voorziening die robuust, veilig en breed toepasbaar moet zijn. Dit vraagt om een gedegen en zorgvuldige aanpak en dat vergt tijd.” Een kritische succesfactor is geschikte software die fraude op kan sporen en tegelijkertijd de privacy en informatiebeveiliging niet schendt. Rond de zomer wordt er een besluit genomen over fase waarin wordt toegewerkt naar een pilot.

Belager Sevilla-keeper

Tegen de belager van de Sevilla-keeper heeft de rechter inmiddels een gevangenisstraf van drie maanden opgelegd, waarvan één voorwaardelijk, in combinatie met een gebiedsverbod voor twee jaar. Daarnaast heeft PSV een stadionverbod van 40 jaar gegeven en wil de club een procedure starten om de eventuele schade voor de club op de man te verhalen. Er wordt nu met alle partners bekeken welke eventuele aanvullende maatregelen nodig zijn. Daarbij zal sowieso sprake zijn van een persoonsgerichte aanpak.

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

dilan-yesilgoz

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen