Home > Thema’s > Discriminatie en racisme > Streetwise
Interventies
Streetwise
De Streetwise Cup is het grootste straatvoetbaltoernooi van Nederland. Niet alleen wordt er lekker gevoetbald, ook wordt op een laagdrempelige manier het onderwerp ‘equality’ onder de aandacht en bespreekbaar gemaakt. In de Streetwise Cup is iedereen gelijk. Ongeacht waar je vandaan komt, wat je gelooft of wat je overtuigingen zijn.
Doelgroep
De doelgroep van de Streetwise Cup zijn jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud, die zich willen inzetten voor positief en respectvol gedrag in het voetbal en die zich willen meten met leeftijdsgenoten van andere voetbalclubs en achtergronden.
Doel
Naast lekker voetballen draait het toernooi om het thema equality. In de Streetwise Cup speel je de wedstrijden samen als team, met respect voor elkaar en met plezier in het spel. Het doel is meer sporten én meer oog voor elkaar. Meer bewegen en meer ontmoeten.. Van de lokale voorrondes tot de landelijke finaledag.
Het toernooi biedt jongens én meiden de kans om hun vaardigheden en inzichten op het gebied van supportersveiligheid en respectvol gedrag in de praktijk te brengen en om samen te werken met jongeren van andere clubs en achtergronden.
Werkwijze
De Streetwise Cup heeft aparte poules voor jongens en meiden, verdeeld in twee leeftijdscategorieën. In principe wordt er 5 x 5 gespeeld.
Door het hele land worden er zo’n 100 lokale voorrondes gespeeld op Cruyff Courts en Krajicek Playgrounds. Na de voorrondes, volgen er kwartfinales en halve finales in vijf regio’s. Tijdens de landelijke finaledag wordt de kampioen van Nederland bepaald.
Van de lokale voorrondes tot de landelijke finaledag wordt het thema equality onder de aandacht gebracht. Organisatoren van de voorrondes ontvangen hiervoor een gratis materiaalpakket. In dit materiaalpakket zitten posters, ook wel de Equality Rules genoemd. Op deze poster staan drie belangrijke kernwoorden die tijdens de Streetwise Cup centraal staan: team, respect & fun. Het is de bedoeling dat alle teamcaptains hun handtekening zetten onder deze Equality Rules en daarmee akkoord gaan met deze ‘afspraken’.
Tijdens de kwartfinales krijgen álle spelers een eigen Equality aanvoerdersband. Alle spelers die op het veld staan hebben dezelfde band en laten daarmee zien dat samen spelen, respect voor elkaar hebben en plezier in het spel heel belangrijk is en dat iedereen gelijk is. Door het dragen van de aanvoerdersband omarmen we letterlijk en figuurlijk de waarden van equality.
Organisatie
De Krajicek Foundation en de Cruyff Foundation
Meer informatie
Vanaf het seizoen 2023/24 wordt de Streetwise Cup niet meer georganiseerd. FC STRAAT, de Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation hebben de handen ineengeslagen voor een nieuw toernooi.
Onze bijdrage
Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal
Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.