Search
Close this search box.

Nieuws

Utrechtse voetbalverenigingen in actie tegen geweld

Voetbalverenigingen in Utrecht slaan de handen ineen om het geweld rond het amateurvoetbal tegen te gaan. Dat meldt RTV Utrecht. Clubs zijn steeds meer tijd kwijt om wedstrijden in goede banen te leiden, omdat het zoveel incidenten zijn, aldus een betrokkene.

Dertig van de 31 voetbalverenigingen ondertekenden twee jaar geleden al een convenant voor een positieve sportcultuur. Vijf voetbalclubs zetten nu een campagne op om iedereen bewust te maken van de afspraken die zijn gemaakt.

Gedragsprotocol

“De gedachte is dat we een gezamenlijk gedragsprotocol gaan maken waar spelers, teams en scheidsrechters mee gaan werken”, zegt Marije Bartels, bestuurslid bij Kampong Voetbal. “Als we dit vanuit het convenant kunnen opstellen kunnen we zeggen: ‘luister, jullie hebben dit allemaal ondertekend, laten we ons daar aan houden en laten we het uitdragen’. Ja dan wordt het wel krachtiger.”

Kampong Voetbal stelt wel dat er een duidelijke taak ligt bij de KNVB. “Er is altijd een landelijke organisatie nodig zoals de KNVB, die ook de kaders stelt en de regels maakt.” De tuchtzaken bij de KNVB duren volgens Bartels nu erg lang: zo’n drie maanden. “Ze hebben wel meer mensen ingezet, maar daarmee is de achterstand nog niet weg. De voetbalbond moet kunnen opschalen, want door die vertraging kunnen wij de veiligheid van onze spelers niet waarborgen.”

Enquête

Het hele artikel is te lezen op RTVUtrecht.nl Hier kan tevens een enquête worden ingevuld. Daarmee wil RTV Utrecht een beter beeld te krijgen van  er op de voetbalvelden gebeurt.

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

@777 event:13151 %2

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen