Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Veroordeling van 21 verdachten voor voetbalgeweld

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag 21 verdachten van voetbalgeweld bij en rond drie verschillende wedstrijden in het betaald voetbal veroordeeld. Eerder werd een aantal vrijgesproken en werd tegen anderen, door verschillende politierechters, een grote verscheidenheid aan straffen opgelegd. Het OM was in beroep gegaan. 

Supporters pleegden het geweld bij de wedstrijden Ajax tegen AZ op 6 mei 2023, AZ tegen West Ham United op 18 mei 2023 en Ajax tegen Feyenoord op 23 september 2023. De verdenking betreft in verreweg de meeste gevallen openlijke geweldpleging, maar ook vernieling, bedreiging en belediging.

Het openlijk geweld kan gaan om iemand die een blikje bier naar de Mobiele Eenheid trapt, iemand die met zijn riem op supporters van de tegenpartij inslaat, iemand die een leidende rol heeft, iemand die stenen gooit richting de Mobiele Eenheid of iemand die bijvoorbeeld met een groep een hek in een stadion vernielt.

‘Niet typische relschoppers’

De advocaten van de verdachten omschreven hun cliënt vaak als een ‘niet typische’ relschopper of ‘geen echte hooligan’. Het grootste deel van hen had geen of een beperkt strafblad, en lijkt in het dagelijks leven over het algemeen naar behoren te functioneren (werk, opleiding, gezinssituatie). Vrijwel alle verdachten hebben enige tijd in voorarrest gezeten. De meeste verdachten hebben spijt betuigd. Het beeld dat veel van deze verdachten ter terechtzitting van zichzelf gaven, vindt het hof zeer moeilijk te rijmen met de grofheid en ernst van de feiten waarvan zij worden verdacht, en welke zij veelal ook hebben bekend. Het lijkt alsof sommige verdachten op de betreffende dag elk fatsoen hebben verloren en (tijdelijk) volledig ontremd waren. Eenmaal bij zinnen lijken ze te zijn geschrokken van hun daden en de gevolgen daarvan voor anderen, maar ook voor zichzelf.

Gevangenisstraf

Het hof heeft, na alle 22 zaken behandeld te hebben, een bandbreedte van 2 weken tot 3 maanden gevangenisstraf, al dan niet in combinatie met een taakstraf, geformuleerd. Het wil hiermee een signaal geven dat past bij de strafdoelen van vergelding, bijzondere en algemene preventie en duidelijk maken dat dit gedrag, dat de maatschappij zeer veel schade berokkent, onaanvaardbaar is

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

hamer

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen