Search
Close this search box.

Voetbalclub en/of KNVB

Voetbalstewards

Een voetbalsteward is een beveiligingsmedewerker en toezichthouder voor, tijdens en na voetbalwedstrijden. De belangrijkste taak van een voetbalsteward is het toezien op de algemene veiligheid van mensen en op eventueel wangedrag van voetbalsupporters. 

Doelgroep

Clubs in het amateur- en betaald voetbal. Clubs zijn primair verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in het stadion en op het sportcomplex.

Doel

De mensenmassa voor, tijdens en na wedstrijden in goede banen leiden en zorgen voor de veiligheid in het stadion. 

Werkwijze

Bij voetbalwedstrijden in het betaald voetbal worden voetbalstewards ingezet om de veiligheid van mensen te garanderen. Ook steeds meer amateurclubs maken gebruiken van stewards.

Stewards zijn eerste instantie gastheer. Het zijn servicemedewerkers die bezoekers informeren en begeleiden. De werkzaamheden zijn gericht op het voorkomen van relletjes of andere problemen. Denk aan het controleren van bezoekers op de aanwezigheid van drank, drugs en mogelijke wapens. Tijdens voetbalwedstrijden houden voetbalstewards het publiek in de gaten om snel in te kunnen grijpen als er ongeregeldheden ontstaan. In het geval van ongeregeldheden kunnen ze repressief, als handhaver, worden ingezet.

Voetbalsteward zijn verplicht om het certificaat Voetbalsteward van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) te halen. De cursus tot voetbalsteward duurt enkele dagen. Aan het eind van de cursus moet er een theoretisch en praktijkexamen worden afgelegd. Voetbalclubs kunnen voetbalstewards in loondienst hebben of als zzp’er inhuren. Andere clubs zetten vrijwilligers in voor deze functie.

Organisatie

Voetbalclub

Meer informatie

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

Video afspelen