Nieuws

Onderzoek oerwoudgeluiden Galgenwaard

De aanklager betaald voetbal heeft een onderzoek ingesteld naar de misstanden bij de wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax gisteren. Er klonken oerwoudgeluiden nadat Brian Brobbey de tweede treffer voor Ajax had gemaakt. Ook moest het duel even worden stilgelegd nadat een vuurwerkbom op het veld was ontploft.

“Ons standpunt over racisme is helder: dit hoort niet thuis in het voetbal”, aldus de KNVB. De voetbalbond heeft de straffen voor discriminatie verdubbeld. Zo kregen enkele aanhangers van MVV Maastricht in het voorjaar een stadionverbod van twintig jaar, omdat ze tijdens de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht verdediger Seydine N’Diaye racistisch hadden bejegend.

Camerabeelden

Een dergelijke straf dreigt ook voor de aanhangers van FC Utrecht die oerwoudgeluiden maakten nadat Brobbey had gescoord, mits Utrecht ze kan identificeren. Volgens algemeen directeur van FC Utrecht Thijs van Es beschikt de club in ieder geval over camerabeelden.

Na afloop van de wedstrijd in de Galgenwaard is een 28-jarige man uit Utrecht aangehouden. Hij zou de vuurwerkbom op het veld hebben gegooid. De politie hield ook toeschouwers van 14, 19 en 34 jaar aan vanwege ongeregeldheden na de wedstrijd.

Bloemen

FC Utrecht verontschuldigde zich maandag voor het wangedrag van de fans door een bos bloemen naar Brobbey te sturen. Brobbey bedankte FC Utrecht via Twitter voor het gebaar.

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

Video afspelen