Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Minister JenV wil landelijke uitrol digitale meldplicht

Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel wil vanaf volgend jaar vol inzetten op een digitale meldplicht voor hooligans met een stadionverbod. Dat zei hij in een interview met De Telegraaf. Met de maatregel hoopt hij de druk op de politie te verlichten.

Van Weel wil de digitale meldplicht landelijk invoeren. Relschoppers met een stadionverbod krijgen dan een klein kastje, waarop ze tijdens de wedstrijd hun vingerafdruk moeten scannen. Het apparaat is uitgerust met gps, om aan te kunnen tonen dat de relschopper zich op dat moment niet in het stadion bevindt. De maatregel, wordt vanaf volgend jaar wordt getest in de gemeenten Utrecht, Leeuwarden en Rotterdam.

Veelbelovend

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat in De Telegraaf weten dat de proeven met de maatregel veelbelovend zijn. “De eerste fase is afgerond. De gebruikersvriendelijkheid, techniek en veiligheid van de mini-ID zij nu getest en positief geëvalueerd. Vanaf volgend jaar gaan we dit inzetten bij meldingsplichtigen.”

Of het vanaf volgend seizoen al lukt om de meldplicht te hebben bij alle wedstrijden in de eredivisie, weet Van Weel nog niet. “Maar dat is wel de inzet.”

Weinig vertrouwen

Hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen deed veel onderzoek naar voetbalgerelateerd geweld. Hij heeft weinig vertrouwen in de maatregel. Hij wijst erop dat burgemeesters deze doorgaans alleen binnen de eigen gemeentegrenzen zullen toepassen. Iemand met een stadionverbod kan dan wel in een andere plaats proberen bij een wedstrijd aanwezig te zijn. Het is volgens hem dweilen met de kraan open. “Ook omdat supporters met een gebiedsverbod die herrie willen trappen, dat dan gewoon verderop in de stad doen.”

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen