Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Antwoord op Kamervragen over handhaving stadionverboden

Hoe kunnen supporters met een stadionverbod buiten de deur gehouden worden? Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid geeft hierover tekst en uitleg in een brief aan de Tweede Kamer. Zij reageert hiermee op Kamervragen van Tweede Kamerlid Westerveld (GroenLinks).

Westerveld wilde onder meer weten wat het nut van een stadionverbod is, als er niet met een meldplicht kan worden gegarandeerd dat supporters ook daadwerkelijk het stadion niet meer inkomen. De minister wijst er in haar antwoord op dat voetbalclubs en de KNVB geen meldplicht aan een stadionverbod kunnen verbinden. Zij zijn slechts bevoegd maatregelen te treffen met betrekking tot hun eigen stadions. De burgemeester, de officier van Justitie en de strafrechterkunnen, aanvullend op een stadionverbod, wel een gebiedsverbod (met meldplicht) opleggen.

Politiecapaciteit

Volgens de cijfers van de KNVB hebben op dit moment 1747 personen een lopend landelijk stadionverbod. Het ieder weekend controleren van ruim 1700 personen met een stadionverbod zou volgens Yesilgöz een significante belasting voor de beschikbare politiecapaciteit zijn. Ook het opstellen van de noodzakelijke processen-verbaal of bestuurlijke rapportages, die ten grondslag liggen aan een meldplicht, is een arbeidsintensief proces.

Het afgelopen voetbalseizoen heeft de KNVB in totaal 27 sancties opgelegd voor het overtreden van een landelijk stadionverbod in het stadion en 8 keer voor het overtreden van een stadionverbod buiten het stadion.

Lees hier alle antwoorden op de Kamervragen over stadionverboden en geweld tegen voetbalspelers.

Onze bijdrage

Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal

Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.

dilan-yesilgoz-e1683105005149

SNEL ZOEKEN

Snel informatie zoeken met AI

Onze AI tool helpt je met het zoeken naar relevante informatie en artikelen op de website. Probeer onze tool nu uit via de knop rechtsonder in je scherm. 

Video afspelen