Nieuws
Van Praag: ‘Civielrechtelijk stadionverbod werkt niet’
Driekwart van de Europese voetbalwedstrijden gaat gepaard met een incident. Dat vertelt Michael van Praag in een interview met de Telegraaf. De voormalig Ajax- en KNVB-voorzitter, is op dit moment voorzitter van de veiligheidscommissie van de Europese voetbalbond (UEFA). Op zijn initiatief wordt in kaart gebracht welke clubs dit precies betreft.
De UEFA propageert volgens hem een geïntegreerde aanpak. “Dat je met alle partijen samen de problemen tackelt, die rondom een wedstrijd kunnen plaatshebben. Het doel is dat je voor een veilig en welkom klimaat zorgt. De lokale driehoeken van burgemeester, politie en justitie, de clubs, de KNVB en de supportersorganisaties hebben afspraken gemaakt met daarin allemaal hun eigen rol. Zodra een van die partijen verzaakt, stort de hele boel als een kaartenhuis in elkaar.”
Civielrechtelijke stadionverboden werken volgens hem niet. “Het is niet meer dan een afspraak met een fan dat hij een bepaalde periode het stadion niet meer in mag. Hoe controleer je dat met steeds minder stewards en de politie die dat niet meer doet? Hetzelfde geldt voor het fouilleren. De controle is onvoldoende”.
Engelse aanpak
Hij pleit ervoor om in Nederland de Engelse aanpak in te voeren. Het meenemen en gooien van vuurwerk of andere projectielen is daar, net als het betreden van het veld, een strafrechtelijk vergrijp. Van Praag: “Dat betekent dat je wordt gearresteerd, dat je binnen een week voor de rechter staat, dat je een strafblad hebt, dat je een x-aantal jaren niet naar het stadion kan en dat je een boete krijgt. En er is een meldingsplicht en omgevingsverbod op wedstrijddagen Een strafblad daar heb je écht last van. En als dat twee of drie keer gebeurt, dan gaat dat als een lopend vuurtje rond. Het civielrechtelijk stadionverbod moet een strafrechtelijk stadionverbod worden mét meldingsplicht.”
“Wat ik heel erg vind, is dat bij een UEFA-presentatie op elke pagina de naam van Feyenoord opduikt als een van de koplopers qua problemen, met Ajax daar vlak achter,” aldus Van Praag. De UEFA gaat ook uitzoeken hoe hoog het totaal van de boetes is die clubs door de jaren heen hebben betaald. “Misschien dat de fans zich dat wel aantrekken”.
Lees het hele artikel op Telegraaf.nl.
Onze bijdrage
Het Ondersteuningsteam PGA Voetbal
Het Ondersteuningsteam bestaat uit verschillende experts uit het werkveld (politie, gemeente, BVO en OM). Het secretariaat voor dit team wordt verzorgd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV). Het Ondersteuningsteam richt zich op de versterking of inrichting van het PGA Voetbal in een BVO-gemeente, zodanig dat het samenwerkingsverband in staat is om ordeverstoorders persoonsgericht te sanctioneren. Op aanvraag van een gemeente kan het team ingezet worden om het proces naar een lokaal PGA Voetbal (kosteloos) te begeleiden.